24 Haziran Dünya Diplomaside Kadınlar Günü’nde Türkiye’nin İlk Kurumsal Etkinliğini KADUM Gerçekleştirdi

Çankaya Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KADUM) tarafından, 24 Haziran Dünya Diplomaside Kadınlar Günü’nde “Diplomaside Kadınlar Neden Vazgeçilmezdir?” Çalıştayı düzenlendi. Çankaya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde, Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hadi Hakan Maraş ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Berris Ekinci’nin açılış konuşmalarını takiben, Türkiye’de görev yapan yabancı ülkelerin kadın büyükelçileri, Dışişleri Bakanlığı bünyesinde görev yapmakta olan kadın büyükelçiler, uzmanlar, diplomasi alanına da odaklanan medya temsilcileri ile bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarının başkanlarının katkılarıyla gerçekleşen çalıştay, BM tarafından 2022’de ilan edilen gün kapsamında, Türkiye ölçeğinde düzenlenen ilk kurumsal etkinlik olma unvanını da eline aldı.

Devletler arası ilişkilerin tarihi boyunca erkeklerin kalesi olarak kabul edilen diplomasi alanına kadın diplomatların dahil olmasıyla yaşanan dönüşümün, daha fazla çeşitlilik ve kapsayıcılığın nasıl inşa edilebileceğinin, dış politikada liderlik pozisyonlarındaki kadınlar için fırsat eşitliğini teşvik için hangi girişim ve politikaların ele alınabileceğinin kapsamlı ve çok sesli bir biçimde tartışıldığı çalıştay, diplomaside kadın temsili açısından günümüzün gerçekçi bir resmini çizerken, aynı zamanda, gelecek için de ilham verici, yol gösterici oldu.

Çalıştayda konuşma yapan, KADUM Direktörü Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu, “Kadınların diplomasideki konumlanışında, global kazanımlar önemli, yürünecek yol uzun, fakat yolun sonu ışıklıdır” derken, Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hadi Hakan Maraş, üniversitemizin cinsiyet ayrımının ortadan kalkmasına, kadınlara hak ettikleri güç ve pozisyonların verilmesine yönelik perspektifine odaklandı. Dışişleri Bakan Yardımcımız Büyükelçi Berris Ekinci ise, Dışişleri Bakanlığı’nın 500 yıllık tarihinde ilk kadın Bakan Yardımcısı olarak görev almaktan duyduğu onuru vurgulayıp gelecekte kadınların başta diploması olmak üzere her alanda daha adil biçimde temsil edildiği Türkiye vizyonunun altını çizdi.

Bir ilk olma özelliği taşıyan çalıştayın tespit ve önerileri, kapsamlı bir rapor haline getirilip kamuoyuyla da paylaşılacak.